ASZTALITENISZ UTÁNPÓTLÁS EDZŐTÁBOR ÉS REKORDKÍSÉRLET DÁGON

2024.07.22-07.26.

Hetedik alkalommal került megrendezésre a DÁG KSE szervezésében a KOMÁROM-ESZTERGOM VÁRMEGYEI UTÁNPÓTLÁS ASZTALITENISZ EDZŐTÁBOR Dágon, az Oszuska Miklós Sportcsarnokban. Az edzőtábor keretein belül egy magyar rekord megdöntésére is készültek a szervezők. A folyamatos asztalitenisz játék 40 órás rekordját szerették volna megdönteni és új 72 órás rekordot felállítani.

Ebben az évben edzőpartnerekkel együtt 40 gyerek és 15 edzőpartner volt 5 napig a tábor „lakója”. A létszám az előző évekhez képest nőtt! Sok új gyerek érkezett, ami pozitívum! Köszönet azoknak a „kiöregedett” utánpótlás játékosoknak is, akik az idei táborba már edzőpartnerként tértek vissza! „Fát ültettünk és gyümölcs lett belőle”. Az elmúlt évekhez hasonlóan Pósfai Zsolt nélkül a tábor nem jöhetett volna létre, ő látta el a tábor szervezési feladatait és a teljes program összefogását. A tábor szakmai munkájáért Varga László (Dág KSE), továbbá Lukács Csaba és Bánfalvi Péter (Tatai AC) voltak a felelősek. Az edzők csapatához tartozott még Varga Bence (Tatai AC), Szakál Béla (Vértesszőlősi SE), Palkovics János (Leányvár) és Pósfai Bendegúz (Dág KSE), akik az edzők munkáját segítették, mint „másodedzők”. Köszönet illet továbbá minden játékost, akik a hét folyamán edzőpartnerként vették ki a részüket a napi edzésekből. Szerencsénkre sokan voltak, köszönet mindenkinek! Szintén köszönettel tartozunk a tábort segítő önkénteseknek, akik nélkül szintén nem sikerült volna megvalósítani a tábort és az egész hetet.

A tábor hétfőtől szerdáig napi két edzésből állt edzésenként 2,5 órából. A gyerekek elméleti és gyakorlati képzésben is részesültek. Természetesen a koordinációs/kondi edzés sem maradhatott ki. A két edzés között a pihenés mellett érkeztek hozzánk előadók is, különböző témakörökben. Az előadókat abból a megfontolásból választjuk ki, hogy a gyerekeket nem csak az asztaliteniszre, de az életre is tanítjuk ebben a pár napban. Vendégünk volt Füzek Zsófia rendőr hadnagy, aki az internet veszélyeiről tartott előadást. Benkő Péter színművésztől egy „illem órát” vehettek a gyerekek. A kitartásról, a célok kitűzéséről és eléréséről tartott egy érdekes előadást Balázs Róbert, aki a tapasztalatait, élményeit osztotta meg a gyerekekkel az El Camino zarándoklatáról. Mellettük folyamatosan érkeztek hozzánk játékosok az NB-s osztályokból és mutatták be játéktudásukat, vettek részt edzéseinken. Csütörtökön délután a kikapcsolódásé volt a főszerep, strandoltak, pihentek a gyerekek az esztergomi Élményfürdőben. Pénteken pedig tudásszintekre bontva versenyen mutathatták be tudásukat. A Táborbajnokság helyezettjei:

HALADÓK:

  1. Mihály Árpád (Kesztölc)
  2. Varga Csanád (Dág KSE)
  3. Szalados Botond (Tatai AC) és Varga Gréta (Dág KSE)

KÖZÉPHALADÓK:

  1. Csipkés Mór (Dág KSE)
  2. Kreitl Ádám (Tatai AC)
  3. Varga Karina (Dág KSE) és Szabó Péter (Eternit Nyergesújfalu)

KEZDŐK:

  1. Gyurkó Szonja (Mogyorósbánya)
  2. Szklenár Enikő (Leányvár)
  3. Pataki Barnabás (Tatai AC) és Takács Réka (Mogyorósbánya)

 

A tábor ideje alatt egy rekord megdöntését is terveztük. A folyamatos asztalitenisz játék 40 órás magyar rekordját szerettük volna megdönteni. A tervünk az volt, hogy 72 óráig játszunk folyamatosan előre lefektetett szabályok szerint, amit a Magyar Rekord Egyesület vezetőjével, Sebestyén Istvánnal egyeztettünk. A szabályok szerint 6 fix fővel – Bánfalvi Péter (Tatai AC), Szakál Béla (Vértesszőlősi SE), Pósfai Bendegúz (Dág KSE), Varga László (Dág KSE), Varga Csanád (Dág KSE) és Pósfai Zsolt (Dág KSE) – kétórás váltásban játszottunk folyamatosan 72 órát úgy, hogy valaki a fix hat ember közül két órán keresztül játszott, de vele szemben az asztal túloldalán órás, félórás váltásokban bárki játszhatott, köztük valamennyi táborozó gyerek. Nem volt megállás, edzés jelleggel vagy meccset kell játszani, nem volt labdaszedés, az más feladata volt. Végül 07.24. szerda reggel 09 óra 12 perctől 07.27. szombat reggel 09 óra 14 percig játszottunk a hitelesített óránk szerint, így 72 óra 2 perc az új magyar rekord!

Ebben az évben 100 éves a Magyar Asztalitenisz Szövetség, A MAGYAR ASZTALITENISZ! A centenáriumi év tiszteletére született meg a rekordkísérlet ötlete. Hogy miért 72 óra? 24 órát játszottunk az aktív felnőtt játékosok tiszteletére, 24 órát az utánpótlás játékosokért és 24 órát az „égi asztalokon” játszókért… Az edzőtábor idejére pedig további 28 óra játékot terveztünk, így összesen megvalósult a 100 óra játék az egy hét alatt!

A rekordkísérletben, a fent említett 72 óra és 2 percben, összesen a hat fix játékoson túl a jegyzőkönyvek alapján még 75 (!) asztaliteniszező vett részt, azaz összesen 81 játékos ütötte a labdát! Továbbá az egész rekordkísérlet ideje alatt biztosítanunk kellett jegyzőkönyvvezetőket és tanukat, akik részvételükkel, aláírásukkal hitelesítették, hogy minden szabályszerűen működött. A 72 óra alatt összesen 41 fő ellenőrizte a játékot, éjjel nappal folyamatosan és erről hitelesített jegyzőkönyvet vezettek. A rekordkísérlet alatt Sebestyén István is ellenőrizte a játék menetét, és online közvetítések is voltak a DÁG KSE ASZTALITENISZ Facebook oldalán. Tehát az új rekord felállításához összesen 122 ember összehangolt munkájára volt szükség!!! Nagyon sok csapattól érkeztek játékosok felhívásunkra az ország számos pontjáról, és ellenőrnek is jelentkeztek teljesen idegenek, csak azért, hogy részesei legyenek ennek a nem mindennapi vállalkozásnak. Minden résztvevőnek készült egy névre szóló emléklap a rekordkísérletben való részvétel emlékére! De nem csak azokat illeti elismerés, akik játszottak vagy ellenőrként vettek részt, hanem azokat a háttérembereket is, akik végig „kiszolgálták” a csapatot és mindent megtettek a sikerért! Köszönet az M4 Asztalitenisz Magazinjának és a GRAN TV munkatársainak, akik kilátogattak hozzánk és riportot készítettek az eseményről és a résztvevőkről.

72 órára megállt a világ Dágon! De már megint rohan tovább…Üzenjük minden 72 órásnak: „Ne siess, az idő úgy is rohan, ami neked jutott, azt éld meg boldogan”! Mi ezt tettük! Bízunk benne, hogy ezen idő alatt tudtunk egy életre szóló élményt adni a résztvevőknek! És igen, mind a 122 ember és az összes kilátogató megtapasztalhatta, hogy A LEHETETLEN NEM LÉTEZIK!

Az edzőtábor a Magyar Falu Program „Falusi Civil Alap 2023 programszervezési támogatása” kiírás keretében az FCA-KP-1-2023/4-000629 számú „Időn és határon átívelő, múltidéző és jövőépítő, közösségformáló sportrendezvények Dágon” című pályázat támogatásával került megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük